Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(6)
Autor
Booth Michael
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Gacka-Dressler Natalia
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe żywienie
(2)
Booth, Michael
(1)
Capponi (ród)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Ciąża
(1)
Depresja
(1)
Finowie
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Michta-Juntunen, Aleksandra
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Rodzina
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Trening sportowy
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Finlandia
(1)
Japonia
(1)
Polska
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradnik
(2)
Antologia
(1)
Książka kucharska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(443)
Edukacja i pedagogika
(128)
Socjologia i społeczeństwo
(100)
Religia i duchowość
(90)
Literaturoznawstwo
(76)
Kulinaria
(6)
Psychologia
(52)
Kultura i sztuka
(50)
Podróże i turystyka
(46)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(41)
Rozwój osobisty
(41)
Medycyna i zdrowie
(38)
Etnologia i antropologia kulturowa
(33)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(32)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(31)
Biologia
(30)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(24)
Geografia i nauki o Ziemi
(20)
Nauka i badania
(15)
Filozofia i etyka
(11)
Kultura fizyczna i sport
(11)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(10)
Fizyka i astronomia
(9)
Inżynieria i technika
(9)
Architektura i budownictwo
(8)
Styl życia, moda i uroda
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Językoznawstwo
(7)
Transport i logistyka
(7)
Hobby i czas wolny
(5)
Informatyka i technologie informacyjne
(5)
Media i komunikacja społeczna
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Historia regionu
(2)
Matematyka
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Archeologia
(1)
Biografie i historia
(1)
Chemia
(1)
Demografia
(1)
Dom i ogród
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa Mezopotamii
(1)
Folklor regionalny
(1)
Geografia
(1)
Historia II wojny światowej
(1)
Historia Podkarpacia
(1)
Historia gminy Iwierzyce
(1)
Historia i wspólczesność
(1)
Historia starożytna
(1)
Katalog wystawy
(1)
Kobiety w Kościele
(1)
Konkurs wojewódzki
(1)
Kościól i księża
(1)
Kultura
(1)
Kultura fizyczna i sport XIX w.
(1)
Literatura
(1)
Monografia
(1)
Ochrona planety
(1)
Orędzie Maryi
(1)
Poezja
(1)
Przewodnik
(1)
Regionalia
(1)
Religia
(1)
Religia i wiara
(1)
Socjologia
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
Sylwetki lekarzy
(1)
Sztuka
(1)
Wiersze patriotyczne
(1)
Współczesna historia Polski 1981 -1983
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Zoologia
(1)
Zycie codzienne
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kto zgadnie, jaki jest najpopularniejszy alkohol na świecie? Jak zamienia się wodorosty w idealnie cienkie, kwadratowe arkusze nori? Jeśli Japończyk przychodzi na czas, to dlaczego jest spóźniony? Jaki wybór co do ścieżki kariery ma przedstawiciel 24. pokolenia rodzinnej firmy piekarskiej liczącej pięć wieków? Jak smakuje kompot z fasoli? Czym jest wszechobecne w Japonii tare? Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu. [okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46258 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44656 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43226 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Finlandia to nie tylko sielska, szczęśliwa kraina przykryta ślicznym białym puchem. Zachwycamy się pięknem tutejszej przyrody, a Finów cenimy za spokój, racjonalizm i pragmatyzm, które ułatwiają codzienne życie. Wbrew stereotypom Finowie obdarzeni się niebanalnym poczuciem humoru i lubią śmiać się z siebie. Ich sisu nie jest jedynie ładnie opakowanym „sposobem na szczęście” w postaci leniwego popołudnia z kubkiem kakao. Sisu to nic „w sam raz” - to świadomość, że jeżeli nie będziesz uparcie dążyć do celu, to nic z tego nie wyjdzie. Wraz z autorką bloga „Fińskie smaki” przyjrzyj się z bliska kontrastom rządzącym w tym niezwykle zróżnicowanym, wielowarstwowym społeczeństwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44022 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat na talerzu / pomysł i opracowanie tekstów Beata Pawlikowska. - Warszawa : Wydawnictwo G+J Gruner + Jahr Polska, copyright 2004. - 205, [1] strona : fotografie (głównie kolorowe) ; 22 cm.
(Za Horyzontem)
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią. Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony koktajl Ernesta Hemingwaya? Co Szwedzi dodają do klusek? Odpowiedzi na te pytania i egzotyczne przepisy można znaleźć w książce. Pomysł, opracowanie tekstów, wstęp, sylwetki Autorów i przypisy: Beata Pawlikowska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45944 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43553 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej